TIETÄJÄN ESSUKURSSI: Einesten emot - Alkuvoimaa ja hellyyttä

“Suomalaisten ja suomensukuisten esiäitiemme käsitöiden eläin-ja kasviaiheiset ornamentit, Einesten emot ja toteemiset kantaemot ilmentävät luonnon luovia voimia vuodenkierrossa.  

Ornamentit ovat kuvakieltä, jota koko yhteisö on ymmärtänyt. Ornamentit ovat välittäneet tietoisuutta eri lajien ja luonnon kunnioituksesta ja elämän kiertokulkua ylläpitävistä luovista voimista, jotka oikein käytettynä ravitsevat koko yhteisöä. Kauneuden luominen luonnon kauneudesta on myös elämänvoimaa tuovaa ”lääkettä”.  Kun vanhaa kulttuuria on pidetty vain taikauskona, tämä tieto on kadotettu.  Kyse on kuitenkin paljon enemmästä kuin taikauskosta – vanhasta myötäelävästä lahjatalouden ja osallisuuden kulttuurista.”


Tietäjän essukurssilla pääsimme kuulemaan ekopsykologi ja ITE-taiteilija Irma Heiskasen viisauksia, joita hän esillä oleviin essuihin on taidokkaasti kuvastanut erilaisten symbolien muodossa. Hän kertoi myös, kuinka antamisen ja saamisen tasapainosta tulisi pitää hyvää huolta. Olemme jo pitkään eläneet ottamisen kulttuurin aikakautta ja riistäneet luonnolta. Tämä sekoittaa luonnon hienovaraista systeemiä. Meidän tulisi tunnistaa ja muistaa myös takaisin antamisen tärkeys.

Kiitos kurssin toteutumisesta
Kurssille löysi tiensä 6 + 3 osallistujaa. Kaksi joutui perumaan viime hetkellä, mutta kaksi tuli tilalle. Kurssi siis tuli täyteen, ja Hopelahden Pehtoori rakennus oli sopivan intiimi tälle ryhmälle. Sopu sijaa antaa! 500e avustus Joensuun kaupungin kulttuuritoimelta mahdollisti kurssin edullisemman osallistumismaksun. Kiitos Joensuun kaupunki!

Essujen syntytarinaa

Hopealahden luonnonsuojellun korpimetsän syleilyssä nautimme rikkaista luonnon äänistä. Lintukuoro siivittää viikonloppuamme runsauden lauluillaan. Käymme yhdessä laulaen pyytäen lupaa astua metsäpolulle hakemaan inpiraatiota luonnon voimilta essuihimme siirrettäväksi. Huomioni kiinnittyy erityisesti kultaisiin välkkyviin lankoihin oksistossa. Hämähäkit ovat kutoneet siltojaan, joissa valo helkkyy tuulen liekutellessa ympärillä. Tästä luonnon kauniista ihmetyksestä syntyy kuin valotunneli aurinkoon. Tämän voiman siirrän essuuni. Kaikki kulkevat omia polkujaan ja löytävät oman voimatarinansa essun kerrottavaksi. Laulamme kiitokset metsälle ja sen hengille.

Siirrymme sisälle puuhailemaan essujen parissa. Pieni pirtti muotoutuu touhukkaaksi pajaksi. Yhdellä pöydällä surraa kolme ompelukonetta, lattialla leikellään kankaita ja nurkat notkuvat kangaspinoja. Tarinat ja nauru kiertelee ompeleiden lomassa, kiertyy lankojen silmukoihin ja livahtaa kuistille hengittelemään linnunlaulua.

On Äiti Maan päivä (lisää kuvia täällä), ja muurahaispesät kuhisevat rantasaunan tuntumassa. Hyvä merkki! Illasta lämmitämme puusaunan ja laiturin päästä pääsee myös Pyhäselän järveen pulahtamaan. Sateenkaaren halokin näyttäytyy järven yllä. Saunassa lauletaan Maalle ja kerrotaan rakkaustarinoitamme. Saunatonttukin on saanut siemenkeksin ja suo meille lempeät löylyt.

Osa osallistujista yöpyy Hopealahdessa, ja osa ajelee kotiin. Hopealahdessa käy vielä illan aikana kuhina, kun harakat löytävät Irman aarrerasioiden äärelle, ja essuihin alkaa koristuksia syntyä.

Aamulla jälleen kokoonnumme yhdessä essujen äärelle. Päivä hurahtaa joutuisasti. Osalla essut valmistuvat (katso video Ipsu Saaren essusta), osalla jää vielä kotiin työstettävää. Asetumme piiriin, ja liekuttelemme luomuksiamme käsivarsillamme, kuin äiti lastaan tuudittaen, lempeydellä ja hellyydellä. Nostamme sanasen essumme tarinasta ja laulamme sen yhdessä rummun kumistessa. Ja jokainen pääsee jakamaan essunsa tarinaa ja symbolisia merkityksiä. Kuulemme mm. lauluessusta, kolmen auringon essusta, Vitun voiman essusta, peikkoäidin villistä essusta, essusta joka päällä kokkailaan leivinuunissa syntyviä herkkuja ja essuja, joka kutsuu Tietäjätärtä luokseen…. Kauniit tarinat jäävät elämään ja tuomaan omaa maagista voimaansa kantajalleen. Luonnon ihmeet on talletettu lankojenpunoksiin ja laulut laulettu taskuihin.

Jatkoa kurssille jo ideoitiin, sillä niin hauskaa ja voimallista on kokoontua yhteen, tehdä käsitöitä ja lumoutua luonnon tarjomasta elämästä. Jatkokurssin teemana on “Lintuessu” (takaessu), ja kaikki ovat tervetulleita osallistumaan:

“Tutkimmekin tammikuun työpajassa lintuihin ja naisiin liittyvää kansanperinnettä ja luomme tanssien ja ommellen linnunpyrstöisen takaessun, joka yhdistää meidät lintuhahmoisten jumalemojen vuosituhantiseen kulttuuriin niin maa-ilman luojattarina, unessa lentäjinä, tuonpuoleiseen saattajina kuin arjen työtä laululintusina tekevinä hahmoina.”

Kaunista kevättä ja kesää toivottaen,

Pielisen Tietäjäkeskus ry.
Anniina Haapalainen

Previous
Previous

Kuinka sinä haluat tulla haudatuksi tai muistetuksi luonnonhenkisenä, shamanistisena tai kansanuskoisena ihmisenä? – Keskustelua vanhoista vainajien muistotavoista ja nykytilanteesta

Next
Next

ITIKANHIEKAN KÄKKYRÄ-MÄNTYJEN KOHTALO