Toimintasuunnitelma 2023

Juureva heimo, joka seuraa auringon ja kuun kiertoa.

Yhdistyksen visio vuodelle 2023 syntyi yhdistyksen jäsenten keskustelupiirissä marraskuussa, kun heimonvanhin ja jäsen Helena Nuutinen sanoi, että hän näkee toiminnan avainsanoina JUURET – VALO – YHTEISÖ. Näiden pohjalta muodostimme ensi vuoden vision avainsanat:

Näistä koostuu yhdistys-yhteisömme: Juureva heimo, joka seuraa auringon ja kuun kiertoa.

  • JUURET

    Toimintamme on juurevaa, maanläheistä, perinnekulttuureihin nojautuvaa. Muistamme esivanhempiamme ja luomme yhteyksiä koko elämänpuun reittiä myöten. Vahvat kulttuuriset juuret ovat niin yksilöllisen kuin yhteisöllisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin perusta. Yrttien hengessä, juuret ovat terveellisiä ja maukkaita, ja muistuttavat syömään lähiruokaa.

  • VALO

    Aurinko ja Kuu – Auringon ja kuun valo ja kierto ohjaa toimintaamme niin vuotuisjuhlien järjestämisessä kuin luonnon seuraamisessa.

  • YHTEISÖ

    Heimo – Tervehenkistä ja maanläheistä yhteisöllisyyttä samanhenkisten hengenheimolaisten kanssa. Pidämme huolta toisistamme turvallisemman tilan periaatteilla ja arvostamme toinen toistemme työtä tietäjä- tai shamaanihenkisellä polulla – juuri sellaisena kuin kukin on.

Toimintakauden haasteet ja mahdollisuudet

Tulevan kauden haasteina ja mahdollisuutena on uusien aktiivijäsenten sitouttaminen yhdistyksen toimintaan, jotta toiminta voisi kehittyä. Yhdistys tarvitsee myös muutaman uuden hallituksen jäsenen, jotta hallituksen työ voi jakautua tasapainoisesti useammalle. Yhteistyö ja aktiivisuus toiminnan kehittämisessä ja tuottamisessa ovat avainasemassa. Yhdistyksellämme on valtava potentiaali vuotuisjuhlien, kurssien ja tapahtumien järjestelyissä ja mielekkään yhdistystoiminnan luomisessa. Tämä kaikki kaipaa ennen kaikkea aktiivisia, vastuullisia ja luotettavia tekijöitä, joilla on kiinnostusta kulttuurisiin juuriimme.

Pielisen Tietäjäkeskus ry:llä on tahto olla myös yhteiskunnallisen keskustelun avaaja ja siihen osallistuva järjestö. Erilaiset blogi-tekstit, kannanotot, kansalaisaloitteet, mielipidekirjoitukset, ja toisaalta Rauhan Rummutuksen kaltaiset seremonialliset tapahtumat ovat tärkeitä yhdistyksen toiminnalle. Tahdomme edistää toiminnallamme shamaani- ja tietäjätraditioiden arvostusta ja näkyvyyttä. Meillä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa tällä tavoin.

Haasteena on ajalliset ja henkilöresurssit, sillä hyvien tekstien ja aloitteiden sekä projektihakemusten kirjoittaminen on ammattimaista työtä, joka vaatii aikaa ja resursseja. Myös erilaisten projektihakemusten ja apuraha-hakemusten hakeminen olisi tärkeää yhdistyksen toiminnan taloudelliselle tuelle sekä tapahtumien järjestämiselle, ja pitkäkestoisen toiminnan turvaamiselle. Ajalliset ja henkilöstöresurssit ovat myös rajalliset hakemusten ja projektien kirjoittamiseen. Pitkällä aikavälillä yhdistykselle olisi hyvä saada palkattu koordinaattori tai vastaavaa.

Lisäksi vuonna 2023 tarvitsemme resursseja suunnitella vuoden 2024 toimintaa, esimerkiksi mikäli haluamme toteuttaa jonkun isomman tapahtuman, kuten visioissa ollut ”luonnollisen parantamisen päivät”, yhdistyksen omat kansanparannukseen keskittyvät päivät ja juhlat. Kaikki mahdollistaa jäsenistölle aktiivisen osallistumisen ja positiivisen merkityksen olla osana Pielisen Tietäjäkeskusta. Aktiivisuus mahdollisuus useammalle hyötyä ja iloa yhdistyksestä.

Toiminnan tavoitteet ja painopisteet (2023)

1. Yleistä tavoitteista

Määrittelemme tavoitteemme neljällä e-kirjaimella alkavalla sanalla.

Elämme perinteen ja tietäjyyden elinvoimaiset osat todeksi tässä ja nyt.

Elvytämme ne perinteen osat, jotka ovat vaarassa kadota.

Elävöitämme tietäjä- ja parannustraditioita ja päivitämme ne nykypäivään.

Edistämme perinteiden ja kansanlääkinnän arvostusta, ikiaikaisen viisauden leviämistä, tietäjäksi tuloa ja tietäjänä toimimista.

2. Tietäjäkeskus paikkana

Pielisen Tietäjäkeskuksen visio perustamisesta alkaen on ollut oma fyysinen keskuspaikka toiminnalle. Tämän vision näkisimme toteutuvan pitkäjänteisellä, kärsivällisellä aikataululla. Tietäjän on joskus odotettava jopa vuosikymmeniä, kun toimimme laajoissa kaarissa. Omaa keskuspaikkaa odotellessa, yhdistys on löytänyt toiminnalleen kuitenkin mukavia majataloja ja kurssikohteita, joissa toimintaa voidaan synnyttää ja edistää.

Lisäksi vuonna 2023 seuraamme MTK:n hanketta, jossa autiotaloja ja hiljaisia kiinteistöjä pyritään saamaan hyötykäyttöön: https://www.mtk.fi/-/autiotalot

Yhdistyksen osoite on tällä hetkellä Kestikievari Herranniemessä, Vuonislahdessa, Pielisen rannalla, jossa pystymme järjestämään toimintaa.

3. Vuodenkierron juhlat, seremoniat ja rituaalit

Vuodenkierron juhlia voimme yhdistyksessä vaalia, elvyttää ja elävöittää entistä enemmän. Jatkamme Kekri-juhlan järjestämistä. Ehdotuksia muiksi vuotuisjuhliksi on ollut mm. laskiaisen vietto, Ukonvakka-juhla alkukesästä ja juhannusjuhlat. Joka tapauksessa tavoitteenamme on seurata, huomioida ja juhlistaa vuodenkiertoa entistä enemmän ja välittää vuodenkiertoon liittyviä perinteitä, rituaaleja ja tapoja etenkin yhdistyksen tiedotuskanaviin.

4. Luontosuhde ja luonnon pyhät paikat

Yhdistys pohjaa toimintansa luontoyhteyteen ja näkee ihmisen eriytymättömänä osana luontoa. Yhdistys kokee, että ihmisen hyvinvointi on riippuvainen luonnosta: Miten ihminen suhtautuu luontoon määrittää sen, miten hän suhtautuu itseensä ja kanssaihmisiin.

Tavoitteenamme on vuoden 2023 aikana järjestää kursseja ja tapahtumia paikoissa, joiden aikana vahvistamme yhteyttä alueen pyhiin puihin, kiviin, kallioihin, vesistöihin ja arkeologisiin kohteisiin. Tämä tavoite toteutuu parhaiten tekemällä kohteista videoita, facebook-päivityksiä, blogeja sekä järjestämällä retkiä pyhiin luonto- ja kulttuuri- ja suojelukohteisiin.

5. Taiteellinen toiminta

Yhdistys toivoo löytävänsä fyysisen toimintaympäristön toiminnalleen. Tästä keskuksesta muodostuisi paikka, jossa mahdollistuu astuminen myyttiseen aikaan ja tilaan; taiteen ja pyhän piiriin. Yhdistys tukee jäseniään ja koko yhteiskuntaa, jotta kulttuurimme löytäisi jälleen sen alkuperäisen alkukantaisen voiman, luontotietouden ja luovuuden, joka oli esivanhempiemme elinehto.

Haluamme tehdä kansanperinteen ja tietäjyyden pohjalla olevan tietotaidon kouriintuntuvaksi ja kaikilla eri aisteilla koettavaksi. Haluamme esimerkiksi oppia ja opettaa, miten taide, myytit ja maailmankuva ovat osa kansantaidetta, ja miten kansantaide on erottamaton osa elämän arkea ja juhlaa. Esiäitiemme ja -isiemme oli opittava elämään luonnon ehdoilla ja selviytymään karuissa olosuhteissa. Tähän tarvittiin luovuutta ja kestävää, luonnon rytmeihin ja vuodenaikojen vaihteluihin perustuvaa elämäntapaa. Tämä animistinen, luontoa kunnioittava elämäntapa, sekä osallisuus luonnon kiertokulussa synnytti kaunista, kestävää ja tarkoituksenmukaista taidekäsityötä ja symboliikkaa. Tämä esteettinen taituruus näkyy vaikkapa vanhoissa tekstiileissä, rakennuksissa sekä pronssista, raudasta ja puusta tehdyissä esineissä.

Yhdistys näkee nykyiset kansantaiteilijat, ITE-taiteilijat ja itseoppineet muusikot, tanssijat ja kirjoittajat osana vanhaa kansantaiteen jatkumoa. Yhdistys kannustaa kaikkia tällaisen kansan parissa syntyneen taiteen ja luomisen ilmentymiä. Ne kumpuavat usein myyttisestä maailmasta ja välittyvät taiteilijan persoonan, elämäntavan, maailmankuvan ja yhteiskunnallisen näkemyksen kautta. Kansantaide, ITE-taide ja yhteisöllinen taide ovatkin vahvasti esillä yhdistyksemme toiminnassa.

6. Kansanparannuksen tutkimus ja toimintaedellytykset

Yhdistys pyrkii keräämään tietoa kansan käyttämistä ja hyviksi havaitsemista parannustavoista, joita jokainen voi helposti oppia käyttämään arjessaan. Näitä ovat esimerkiksi saunahoito- ja vastomisperinne sekä yrttien ja rohtojen käyttö, joita opimme viime vuonna mm. Tietäjän yrtit-kurssilla. Vuonna 2023 haluamme jatkaa toimintaa, ja kehittää vuoden aikana esimerkiksi ”Luonnollisen parannuksen päivät” toteutettavaksi vuonna 2024. Kyseisen tapahtuman suunnittelutyö pitäisi alkaa jo 2023.

7. Perinnematkailu ja muu matkailutoiminta

Yhdistys pyrkii tuomaan esiin ja välittämään Pielisen Karjalan ainutlaatuista kulttuurista luonnetta ja historiaa suomalaisen tietäjäperinteen voimapaikkana. Sitoudumme toiminnassamme kestävän matkailun periaatteisiin.

Osallistumme vuoden aikana matkailualan tapahtumiin ja seminaareihin, joissa tutkimme mahdollisuuksia kehittää yhdistystä matkailun saralla. Pyrimme tuomaan osaamistamme alueen matkailutoimijoiden käyttöön ja tekemään hedelmällistä yhteistyötä heidän kanssaan. Tutustumme esimerkiksi Pielisen Karjalan matkailuoppaisiin, ja mietimme, kuinka voisimme rikastuttaa sitä omalla kulttuurisella tietämyksellämme. Tutustumme Pielisen alueen tarinoihin, esihistoriaan ja historiaan. Toimintaamme ohjaa tieto ja ymmärrys keskeisten kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja suojeluun liittyvien sopimusten sisällöistä ja merkityksistä.

8. Kansainvälinen toiminta

Vuonna 2023 yhdistys keskittyy toiminnan jatkamiseen paikallisella ja kansallisella tasolla. Pohjoismaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön panostamme myöhemmin. Olemme kuitenkin avoin niille yhteyksille, mitä vuosi tuo orgaanisesti tullessaan.

Muu yhdistyksen sisäinen toiminta

1. Kokoukset

Yhdistyksen hallitus kokoontuu 6-9 kertaa vuodessa. Yhdistyksen vuosikokous 2023 on 7.2.2023 klo 18.00. Kokouskutsu deadline on 24.1.2023 Kaikki kokoukset järjestetään toistaiseksi ZOOM-ohjelmalla online. Yhdistyksen hallituksen kokous pyritään järjestämään 1-2 kertaa vuodessa livenä Pielisen lähellä.

2. Jäsenhankinta ja -huolto

Yhdistyksen kotisivuilla on näkyvästi linkki, josta voi liittyä jäseneksi. Jäseniksi liitytään maksamalla jäsenmaksu yhdistyksen tilin kautta. Jäsenmaksu kattaa kyseisen kalenterivuoden. Jäsenyys on aktiivinen kalenterivuoden, jolloin jäsenmaksu on maksettu. Yhdistys voi kuitenkin tehdä poikkeuksia myöhään loppuvuodesta liittyneiden jäsenten jäsenmaksuista seuraavaksi kalenterivuodeksi.

Jäsenten henkilötietoja säilytetään luottamuksellisesti, ja niitä ei koskaan anneta ulkopuolisille tahoille. Jäsenrekisterin säilyttämisestä vastaa yhdistyksen sihteeri.

Pyrimme kehittämään jäseneksi liittymisprosessia yksinkertaisemmaksi ja käyttäjäystävällisemmäksi Membook-alustalla.

3. Tilaisuudet ja tapahtumat

Yhdistyksen tapahtumat 2023 näkyvät vuosikellosta tästä: https://prezi.com/view/IVuoDcsjTfbEcUxjDrHk/

Lisäksi ehdotuksena on seuraavaa:

● Opintoryhmä

● Heimon vanhimpien parantava piiri ja koordinaattori

● Suunnitteluryhmä vuonna 2024 toteutettavien ”Luonnollisen parantamisen päivien” eli yhdistyksen omien kansanparannuspäivien koordinoimiseksi.

● Yhdistysten yhteistyönä teemalliset rummutukset (Four Winds - Neljän tuulen tukiyhdistys mukana), Virko Kolulahti koordinoi.

Muu ulkoinen toiminta

Yhdistyksen näkyvyyden lisääminen: kotisivut, media, some ja jäsenkirje. Haetaan vapaaehtoisista koostuva tiedotus-työryhmä. Työryhmällä on erillinen vuosikello-suunnitelma 2023 tiedotuksen suunnittelua ja koordinointia varten. Yhdistyksen tiedottaminen tapahtuu pääsääntöisesti kotisivujen, Facebook-ryhmän ja jäsenkirjeen kautta. Ylläpidämme keskinäistä viestintää ja toiminnasta tiedottamista yhteistyötahojemme kanssa.

1. Kotisivut

Yhdistyksen kotisivuja kehitetään edelleen vuoden 2023 aikana. Kotisivut on valmistettu Squarespace-ohjelmalla. Kotisivuille kerätään tietoa karjalaisen kulttuurin perinteistä sekä jaetaan yhdistyksen toimintaan liittyviä artikkeleita, tutkimuksia ja kirjasuosituksia. Sivuilla tiedotetaan yhdistyksen tapahtumista, sinne listataan yhteistyötahot ja siellä julkaistaan yhdistyksestä tehdyt lehtiartikkelit. Yhdistyksen blogiin ovat tervetulleita kirjoittamaan kaikki jäsenet, joilla on tarjota sopivia tekstejä yhdistyksen toiminta-alueeseen liittyen.

2. Sosiaalinen media

Yhdistys tulee tiedottamaan toiminnastaan pääasiassa Pielisen Tietäjäkeskus facebook-ryhmässä, mutta lisääntyvästi myös Instagramissa. Sosiaalista mediaa hyödynnetään tiedon lisäämisessä Pielisen Karjalan ainutlaatuisesta kulttuurista ja historiasta suomalaisen tietäjäperinteen voimapaikkana. Vuodenkierron juhlista, seremonioista ja rituaaleista tiedottamiseen suunnitellaan someviestintää varten oma aikataulu.

3. Lehdet

Tiedotamme paikallislehtiin tapahtumistamme. Tavoitteena olisi ainakin muutama lehtijuttu per vuosi, mikä lisää toimintamme tunnettuvuutta ja näkyvyyttä.

4. Jäsenkirje

Luomme jäsenkirjeen ja valitsemme vastuuhenkilön hoitamaan niiden lähetykset. Jäsenkirjeitä lähetetään noin kerran kuussa.

Yhteistyö

Tavoitteemme on aktivoida alan yhdistysten välistä verkostoitumista ja keskustelua. Näitä yhteistyötahoja voivat olla esimerkiksi Kalevalaisten Naisten Liitto, Äänellä Itku ry., Runolaulu-Akatemia, Karjalan Sivistysseura ry., Vienan Karjalan Ystävät ry., Juminkeko-säätiö, Heinäveden muinaisseura ry., Suomen Muinaistaideseura ry., Neljä Tuulta ry., Lehto ry. , Sydän Lanka ry., Suomen Shamaaniseura ry., Taivaannaula ry. ja muut vastaavat paikalliset ja kansalliset kulttuuritoimijat.

Pidämme yhteyttä ja tutkimme yhteistyömahdollisuuksia myös taiteilijoiden, kulttuurivaikuttajien, kansanparantajien ja muiden toimijoiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita yhdistyksestämme ja tukevat toimintaamme.

Toivomme yhteistyötä myös Pohjois-Karjalan museon, Itä-Suomen yliopiston, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä muiden julkisen alan kulttuuritoimijoiden kanssa.

Vaikuttaminen ja edunvalvonta

Yhdistyksen tavoitteena on toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana ja saattaa tietäjä- ja shamaaniperinne kiinteäksi osaksi yhteiskuntaa. Haluamme virittää ja johtaa keskustelua etenkin shamanismin ja tietäjyyden, pyhien paikkojen sekä kansanlääkinnän asemasta yhteiskunnassa.

Tavoitteen edistämiseksi yhdistyksemme kannustaa hyväntahtoiseen julkiseen keskusteluun, laatii kannanottoja ja artikkeleita, sekä osallistuu perinnetapahtumiin. Kirjoitamme myös mielipidekirjoituksia maakunnallisiin ja valtakunnallisiin lehtiin. Avaamme lisää keskustelua siitä, miten edunvalvontaa voidaan lisätä alamme toimijoiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi.

Toiminnan kehittäminen

1. Avustusten hakeminen yhdistyksen toiminnan kehittämiseen

Olemme saaneet tähän mennessä avustusta Kansalaisfoorumilta ja Joensuun kaupungin kulttuuritoimelta. Voimme edelleen hakea tukea näiltä tahoilta, sekä löytää uusia tukimuotoja. Vuonna 2022 haimme tukea Taiken Hama-ohjelmasta, mutta emme saaneet sieltä avustusta. Tarvitsemme lisää henkilöresursseja ja voimia hakemusten tekemiseen. Irma Heiskasen Tietäjäessut-kurssille on haettu tukea Joensuun kulttuuriavustuksista.

2. Muut toimenpiteet toiminnan kehittämiseen

Olemme aloittaneet tutustumisen Pielisen alueen esihistoriaan, arkeologisiin kohteisiin, paikallishistoriaan, pyhiin paikkoihin sekä kulttuuri- ja luontokohteisiin. Näin varmistamme, että kaikki yhdistyksemme toiminta kiinnittyy vanhaan kulttuuriseen, ylisukupolviseen traditioon, luontosuhteeseen, elämäntapaan sekä ihmis- ja maailmankuvaan.

Pielisen vedestä, puista, maasta, kivistä ja kallioista voimme ammentaa kirjoitettua ja kokemuksellista tietoa ja näin täydentää käsitystä entisajan kokonaisvaltaisesta elämästä, jossa luonnon ja ihmisen yhteyttä, vuorovaikutusta ja tasapainoa vaalittiin monin eri tavoin, vaikkapa loitsujen, runolaulun, kanteleen soiton ja rohtojen avulla.