RAKAS SUKULAISENI, RAKAS ESIVANHEMPANI -PIELISEN TIETÄJÄKESKUS JA KULTTUURISET SUKULAISUUDET

Tervetuloa mukaan toimintaan!

Pielisen Tietäjäkeskuksessa toivomme jatkossakin pystyvämme järjestämään toimintaa, jossa niin kulttuuriperinteen taitajat, ammattilaiset, harrastajat ja rakastajat voivat kokoontua yhteen ja oppia toinen toisiltamme. Keitä olemme olleet, keitä olemme, minne olemme menossa elämän jatkuvasti muuttuvassa virrassa. Kuten shamaani Johannes Setälä sanoi: ”Kukaan ei ole ulkopuolella kaiken”.

Kuva: Miihkali Timoskainen tervehtii maata. Kuolismaa, Ilomantsi 1927. Valokuva Kustaa Vilkuna. Kirjassa Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo (2006): Puiden Kansa. Sivu 3.

 

Sielullisesta kuuluvuuden tunteesta

Shamaani- ja tietäjätraditioiden osalta meitä kiehtoo erityisesti ihmisen tietoisuus ja sielullisuus. Tutkimme näitä ihmisen keskeisiä rakennuspalikoita, jotka lopulta ovat ihmisyyden ja elämän suuri mysteeri. Meitä yhdistyksessä yhdistää keskinäinen intomme opiskella ja ymmärtää lisää tästä mysteeristä, jonka osa ihminen on. Meillä voi olla erilaisia näkemyksiä ja tulkintoja ihmisen sielullisuuden, kehon ja kulttuurin suhteesta. Näistä on erinomaisen kiehtovaa keskustella yhdessä. 

Tähän liittyy kysymys, kuinka koemme tietyn kulttuurin läheiseksi ja omaksemme? Shamanistisesta perspektiivistä emme voi suhtautua maailmaan ja tietoisuuteen pelkästään materialistisesti siten, että sielumme olemusta määrittäisi ainoastaan materiaalinen biologiamme, DNA:mme ja konkreettinen sukulaisuussuhteemme, tai minkä kulttuurin piirissä meitä on kasvatettu.

Monien meistä kokemuksien mukaan, samoin kun vanhan kansan käsityksen mukaan ennen kristinuskon tuloa, ihmisen sielun perusolemus on jälleensyntyvä. Yhä enemmän saamme myös tieteellisiä tutkimuksia, missä esim. lapset ovat muistelleet edellisiä elämiään. Tämä uudelleensyntymä ei ole välttämättä mitenkään sidoksissa siihen kulttuuriin, minne olemme syntyneet tässä elämässä. Meillä voi olla edellisiä elämiä ympäri maailmaa.

Tämän vuoksi on mahdollista, että saatamme kokea jonkun toisen kulttuurin piirin erittäin vahvasti, jopa vahvemmin kuin sen kulttuurin, mihin olemme syntyneet. Sielun perspektiivistä sielullinen olemuspuoli voi olla paljon vahvempikin kuin esim. kasvatuksellinen tai kielellinen olemuspuoli. Shamaani- ja tietäjäperinteitä harjoittavalla voi täten olla hyvin avarakatseinen ja monimerkityksellinen tulkinta, kuinka hän tarkastelee ihmisen kuuluvuutta tiettyihin yhteisöihin. 

 

Kuuluvuus ja sukulaisuus

Pielisen Tietäjäkeskuksessa meillä on monenlaisia jäseniä ja sukulaisuussuhteita. Meillä on karjalaisia jäseniä, joiden kotiseudut ovat joko Pohjois-Karjalassa tai rajan takaisessa Karjalassa. Erityisen paljon meillä on suomenkielisiä pohjoiskarjalaisia jäseniä. Pohjois-Karjala sijaitsee muun Suomen ja rajan takaisen Karjalan välissä, joten tämä on ollut alueena kuin liminaalitila, jossa kyseisten kulttuurien rajapintoja on opittu tuntemaan. Lisäksi meillä on jäseniä, joilla on kauempaa sukulaisuussuhdetta joko rajan takaiseen Karjalaan tai Pohjois-Karjalaan. Lisäksi on jäseniä, jotka kokevat henkistä sukulaisuutta tähän alueeseen ja kulttuuriin. Lisäksi tukijoinamme on varmasti heitä, joita kiehtoo erityisesti shamaani- ja tietäjätraditiot. He tarkastelevat näitä perinteitä omista lähtökohdistaan ja suhteestaan omaan kotiseutuunsa.

Haluaisimme elää tässä rajapinnassa todeksi seuraavia arvoja:

1.       Sukulaisuus-suhde. Arvostamme eri suomalais-ugrilaisten kansojen sukulaisuutta, ja vaalimme sisarellisuutta ja veljeyttä, joka rakentaa rauhaa ja ymmärrystä. Meillä on kiinnostusta oppia lisää suomalais-ugrilaisista sukulaiskansoista, niin lähellä kuin kaukana, niin niistä joihin itse kuulumme, ja niitä joilta voimme oppia kuinka elää viisaasti ja terveellisesti syvässä luontosuhteessa.

2.       Ystävällisyys. Kaiken toimintamme ydin on ystävällinen ja avoin suhtautuminen kanssakulkijoihin, toinen toisiimme. Toivomme, että Pielisen Tietäjäkeskus on yhteisönä sellainen, joka mahdollistaa sukulaiskansojen ystävyyden ja anteliaisuuden, mitä tulee siihen viisauteen, mitä meillä on toinen toisillemme jaettavaksi, että voisimme olla parempia ihmisiä.

3.       Myötätunto. Historiassa on tapahtunut niin sukulaiskansojen kuin vaikka perheidenkin piirissä traumatisoivia asioita. Katkeruus, riidan kylväminen ja syyttäminen vaikeuttavat yhteisen rauhan maailman kukoistamista. Tarvitsemme kaikki resurssimme, fokuksemme ja viisaustraditiomme löytämään ratkaisuja ihmiskunnan rauhan ja luontorauhan puolesta.

4.       Luottamus. Kaiken shamaani- ja tietäjätradition kuin ihmiskunnan yleisen rauhanomaisuuden perusedellytys on luottamus toinen toisiimme ja toinen toistemme hyvyyteen. Missä tätä luottamusta on haavoitettu, toivomme että yhteinen parantava intentiomme on sen luottamuksen korjaamiseksi. Luottamukseen sisältyy myös kyky kunnioittaa toista osapuolta sellaisena kuin hän on, ja ymmärrys, että saatamme tarkastella maailmaa hyvin eri tavoin.

 

Meillä kaikilla on oma kulttuuri-identiteettimme, elämänfilosofiamme ja maailmankuvamme, joka on monen tekijän summa. Mikä tekee shamaani- ja tietäjätraditioiden harjoittamisen kiehtovaksi on, että joudumme jatkuvasti haastamaan näkemyksiämme, tutkimaan tietoisuudestamme sitä mitä emme tiedä, ja oppia kannattelemaan myös paradokseja, vastakkaisuuksia, ja ymmärtämään syvällisemmin elämän perusliike, mikä on muutos.

Kesän 2023 myötä tutustumme lisää erityisesti loitsu- ja saunakulttuuriin! Mistä sinä haluaisit oppia seuraavaksi?

Previous
Previous

Saunaperinteestä

Next
Next

Kuinka sinä haluat tulla haudatuksi tai muistetuksi luonnonhenkisenä, shamanistisena tai kansanuskoisena ihmisenä? – Keskustelua vanhoista vainajien muistotavoista ja nykytilanteesta