Tietäjäkeskuksen tapahtumista Karjalaisessa 3.4.2024

LEHDISTÖTIEDOTE

4.4.2024

 

PIELISEN TIETÄJÄKESKUS JÄRJESTÄÄ TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUELLA KAKSI ISOA KESÄTAPAHTUMAA TARINA-AHOSSA, KELVÄNSAARESSA

Ukonvakat 1.-2.6.2024

Pielisen Tietäjäkeskus avaa kesäkauden Pielisellä, Ukonvakat – perinnejuhlassa ja -konsertissa 1.-2.6.2024, Tarina-ahossa, Kelvänsaaressa. Pääesiintyjäksi konserttiin saapuu harvoin Pohjois-Karjalassa vieraileva hanuristi Antti Paalanen. Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalanen (s. 1977) on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ulkomailla, mm. Japanissa, USA:ssa, Kanadassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa, Alankomaissa, Virossa sekä Pohjoismaissa. Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä modernin äänitekniikan hallittu ja oivaltava käyttö. Äänitekniikasta ja elektroniikasta Paalasen konserteissa sekä julkaisuilla vastaa ääniteknikko Samuli Volanto.

Aloitamme viikonlopun Ukonvakka-perinteillä ja savusaunalla perinnesaunottajan kanssa. Illan juhlasoitantaa saamme kuulla virtuoosimaisen hanuristi-taiteilija Antti Paalasen kanssa. Upeaa musiikkia meille tuo myös Pohjois-Karjalan oma Niina Annika, jolta julkaistiin syksyllä 2023 huikea kokopitkä albumi “Kalliota vasten”.

Suomalais-karjalaisessa perinteessä Ukko oli tärkeä jumala, joka takasi kaskiviljelyksille välttämättömän sateen. Sään ja maanviljelyksen hallitsemisen lisäksi Ukon uskottiin myös auttavan ihmisiä monenlaisissa toimissa ja tuovan rauhaa ja terveyttä. Ukonvakoissa juhlitaan kesän alkua, kiitetään Ukkoa tulevasta sadosta ja kesän runsaudesta. 

Tapahtumaan toivotaan runsaasti paikallisia ja alueen osallistujia, kulttuuriväkeä, musiikin-ja perinteenystäviä. Tapahtuma on avoin kaikille.

Tietäjäpäivät 20.-21.7.2024

Heinäkuun 20.-21.7. Tarina-ahoon kokoonnutaan Tietäjäpäiville. Tietäjäpäivien tavoite on kokoontua yhteen kaikkien kiinnostuneiden kesken keskustelemaan tietäjyydestä elävänä kulttuuriperintönä ja sen merkityksestä nykypäivänä. Tietäjäpäivien aikana pääsemme myös toteuttamaan ja kehittämään taitojamme monipuolisten työpajojen äärellä, halusitpa oppia lisää tulen taiasta, valmistaa uuden instrumentin, kerätä yrttejä, laulaa runoja tai itkeä ääneen.

Lauantai-illan musiikista vastaa shamaaniviulisti Tuomas Rounakari. Tuomas Rounakari on  suomalainen viulisti, säveltäjä, etnomusikologi ja kouluttaja. Rounakari on tutkinut suomalais-ugrilaisten ja arktisten kansojen rituaalista musiikkia sekä toiminut merkittävästi karjalaisen itkuvirsiperinteen elvyttäjänä. Vuonna 2022 hän julkaisi albumin nimeltä Bear Awakener.

Tapahtumassa on myös pohjoissavolaisen seppä-mestari Juha Kuosmasen taidenäyttely tietäjän varustuksista, jossa on hänen uniikkeja instrumenttejaan. Tapahtuma avataan Pielinen-nimisellä instrumentilla. 

Pielisen Tietäjäkeskus ry.:n tarkoituksena on edistää suomalaisen tietäjä- ja shamaanitradition jatkumoa, erityisesti vaalien sen nykyilmentymiä ja syvää luontoyhteyttä. Pielisen Tietäjäkeskus ry. kokoaa yhteen, elää todeksi, elävöittää ja edistää karjalaiselle kulttuurille ainutlaatuisia tietäjäperinteitä, kuten vuodenkierron ja luonnonilmiöiden seuraaminen, kansanparantaminen, kansanrunous, sekä ruoka-, käsityö- ja rakennusperinteet.

Pielisen Tietäjäkeskus ry. on uskonnollisesti ja poliittisesti riippumaton yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys. Yhdistys perustettiin marraskuussa 2020.

Kesän tapahtumia tukee TAIKE – Taiteen edistämiskeskus.

 

Lisätiedot:

Ukonvakat: https://www.tietajakeskus.org/tapahtumat/ukonvakat-perinnejuhla-ja-konsertti

Tietäjäpäivät: https://www.tietajakeskus.org/tapahtumat/tietjpivt-2024

 

Yhteystiedot:

Helena Karhu, puheenjohtaja, 0405148788

info@tietajakeskus.org

www.tietajakeskus.org

Previous
Previous

HAKU TAITEILIJOILLE JA MUUSIKOILLE KEKRI-TEEMALLA

Next
Next

Kuppauskurssista maakunnan lehdissä