Back to All Events

Keskusteluilta tietäjyydelle, ystävyydelle ja elämälle

Keskusteluilta tietäjyydelle, ystävyydelle ja elämälle

Tervetuloa online-piiriin Kalevalan päivänä!

Tämä on yhteinen iltamme, jossa voimme kokoontua tutustumaan toisiimme ja keskustelemaan yhdistyksen keskeisestä kysymyksestä: Mikä on tietäjä? Mitä on tietäjyys?

Aloitamme yhteisellä piirillä, jossa osallistujat voivat halutessaan hieman tutustua toisiinsa. Tämän jälkeen aloitamme avoimen keskustelun siitä mitä tiedämme ja mitä emme tiedä liittyen tietäjyyteen Pielisen alueella, Suomessa ja kenties koko maailmassa. Voimme kysellä ja vastailla, pohtia ja kuunnella.

MITÄ TIETÄJYYS ON?

Alla on kirjoitettu muutamia tulkintoja, millaiseksi ”tietäjä” sanan sisältö voidaan kuvailla. Keskustelemme illan aikana tästä aiheesta, huomioiden silti se laaja toimintakenttä, millä yhdistyksemme toimii. Yhdistyksessä olemme avoimia lopullisille tulkinnoille, jotka voivat olla hyvinkin henkilökohtaisia. Mikä meitä yhdistää, on kiinnostus kansanperinteisiimme, omiin ikiaikaisiin traditioihimme ja luonnon arvostamiseen. Kenties myös kunnioitus niitä tietäjiä kohtaan, jotka ovat myös Pielisen alueella kulkeneet ja hyväntahtoisesti toimineet, mutta joita ei ole erityisesti juhlittu tai tarpeeksi muistettu. On aika muistaa

Siikala (2017, 71-76) kirjoittaa, että ”tietäjätradition paikalliset muodot ovat vaihdelleet, mutta varhakantaisimmat muodot ovat sen verran yhdenmukaisia, että on puhuttu tietäjä-instituutiosta.” Erityisen keskeinen asema tietäjillällä on ollut Itä- ja Pohjois-Suomessa, erityisesti Savossa ja Karjalassa. Tyypillisiksi piirteiksi on nähty esimerkiksi loitsuperinteen tuntemus ja muuntuneiden tietoisuuden tilojen hallinta. Siikalan mukaan tietäjällä on ollut monta eri nimeä, riippuen erityistaidoista. Näitä nimiä voivat olla esimerkiksi ”loihtia, laulaja, runoja, lumoja, osaaja, näkijä”. ”Tietäjän toimi oli vanhakantaisessa maalaisyhteisössä järjestynyttä ja jatkuvaa. Kysymys ei ollut vain pienyhteisössä hyväksytystä, vaan suorastaan välttämättömästä toiminnasta. Valtaosa tietäjän tehtävistä kytkeytyi parantamiseen sekä sairauksien torjuntaan ja ehkäisyyn.”

”Kuten sana tietäjä osoittaa, toiminta perustui salaiseen tietoon, joka koski yliluonnollisia voimia ja vaikutuksia, sekä näiden rituaalista hallintaa. Tietäjäksi valmentautuminen, johon kuului vanhemman tietäjän opastuksen lisäksi salaisia riittejä, merkitsi loitsujen avaamaan myyttiseen maailmaan perehtymistä. Kysymys ei ollut vain taudinselitysten, loitsusäkeiden ja taikamenettelyn ulkoaoppimista, vaan tuonpuoleista, sen olentoja ja topografiaa koskevan tiedon omaksumista ja jäsentämistä maailmankuvan elimilliseksi osaksi. Tämän tietonsa sekä persoonallisen voimansa eli väkensä turvin tietäjä saattoi asettua suoraan yhteyteen tuonpuoleisen edustajien kanssa. Loitsut olivat hänen välineitään, mutta niiden tehoa lisäsi hänen oma väkensä.”

Wikipedian mukaan ’tietäjä’ kuvataan näin:

” Tietäjä on suomalaisessa kansanperinteessä taikavoimainen, yliluonnollisia voimia käyttävä henkilö, jonka taikavoimat perustuvat suureen tietoon. Tietäjiksi kutsuttuja henkilöitä oli sekä myyttisissä kertomuksissa että oikeasti. Oikeiden tietäjien tärkein tehtävä oli usein parantaa sairaita.
Monet tietäjät osasivat kalevalaisia runoja, sekä taruja että loitsuja. Tietäjä saattoi olla sekä myyttisten tarinoiden kertoja että kansanparantaja. Eräät tietäjän tärkeimmistä tiedoista koskivat ilmiöiden alkuperää, syntyä. Uskottiin, että olentoja ja ilmiöitä voitiin hallita, jos niiden alkuperä tunnettiin. Esimerkiksi sairauden saattoi voittaa, jos lausui tai lauloi sen synnyttäneen pahan henkiolennon syntysanat sisältävän loitsun. Tärkeää tietäjän tietoa olivat myös ne loitsun erityiset sanat, joissa oli loitsun voima. Näitä tarkkaan varjeltuja "taikasanoja" nimitettiin luotteiksi. Luotteita pidettiin niin suurina salaisuuksina, ettei niistä ole jäänyt juuri tietoa.

Tietäjät, noidat ja kansanparantajat olivat eräänlaisia kosmisen tasapainon säilyttäjiä. Erilaisille olennoille oli oikeat paikkansa maailmankaikkeudessa, ja jos olentoja meni vääriin paikkoihin, syntyi ongelmia. Esimerkiksi ihminen saattoi sairastua, jos hänestä lähti häneen kuuluvia sieluolentoja, tai jos häneen tuli häneen kuulumattomia ympäristön haltijaolentojen väkiä. Parantajan tehtävä oli usein palauttaa olennot oikeille paikoilleen. Tietäjä yleensä tunsi erilaisiin tarpeisiin erilaisia taikoja, joissa useimmiten piti tehdä rituaaleja ja loitsia, usein myös käyttää taika-aineita tai taikaesineitä.”

Keskustelemme siitä, millaista tietäjyys voisi olla nykypäivänä. Tietäjyys on ottanut myös uudenlaisia ilmenemismuotoja, kun vain tunnistamme ne. Samoin vanhakantaiset toimintatavat elävät meissä edelleen, odottaen niiden muistamista ja oikeanlaista hyväntahtoista käyttötarkoitusta.

KÄYTÄNNÖNTIEDOT:

Tietäjäilta on maksuton kaikille.

Tapahtumaan voi osallistua osallistujille ilmaisen ja kätevän ZOOM-ohjelman kautta tästä linkistä:
https://us02web.zoom.us/j/83603205211…
Salasana: Pielinen

Tulethan paikalle ajoissa, varsinkin, mikäli käytät ohjelmaa ensimmäistä kertaa, jolloin se latautuu ensin koneellesi/puhelimeesi.

Lämpimästi tervetuloa kaikki keskustelemaan, kuuntelemaan, tutustumaan!

(Lähde: Anna-Leena Siikala (2017): Suomalainen shamanismi - mielikuvien historiaa. SKS. )

Next
Next
March 7

Pielisen Tietäjien lukupiiri